BIar seNyUman TErukir DiBibIrmu YAng MenaWan

10 ringgit!!!


Kali ni saya ada sedikit stoli moli yang amatlah menyentuh perasaan dan sanubari saya ni. Huhuhuhuhu. Harapan kisah ini dapat menyedarkan sesetengah pihak di luar sana yang mungkin terasa dengan cerita yang bakal saya paparkan ini. Tetapi sebelum tu, cerita ini tidak ditujukan kepada sesiapa pun. Jadi, macam biasalah. Cerita banyak pun tak guna, korang layanlah short story ni. =)


Kerana 10 hinggit!!!!

Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih disambut oleh anak lelakinya yang berusia tujuh tahun di muka pintu.

“Ayah, boleh tak Amin tanya satu soalan?”

“Ya, nak tanya apa?”

“Berapa pendapatan ayah sejam?”

“Itu bukan urusan kamu. Buat apa nak sibuk tanya?”

“Amin saja nak tahu ayah. Tolonglah bagi tahu berapa ayah dapat sejam bekerja di pejabat?”

“20 ringgit sejam.”

“Oh…” kata si anak sambil tunduk menekur lantai. Kemudian memandang wajah ayahnya semula sambil bertanya;

“Ayah….boleh tak Amin pinjam sepuluh ringgit daripada ayah?”

Si ayah menjadi berang dan berkata;

“Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa sampai mintak sepuluh ringgit? Nak beli barang mainan lagi? Jangan nak membazir. Ayah kerja penat-penat bukan untuk buang duit sebarangan. Sekarang pergi balik ke bilik dan tidur, dah lewat dah ni.”

Kanak-kanak tujuh tahun itu terdiam dan perlahan-lahan melangkah kembali ke biliknya. Si ayah duduk di atas sofa dan mula memikirkan mengapa anaknya yang kecil itu memerlukan duit sebanyak itu. Kira-kira dua jam kemudian si ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolahnya kerana anaknya tidak pernah meminta wang sebanyak itu sebelum ini. Dengan perasaan bersalah si ayah melangkah menuju bilik anaknya dan membuka pintu.

Didapati anaknya masih belum tidur.

“Kalau kamu betul-betul perlu duit, nah ambillah sepuluh ringgit ini,” kata si ayah. Kanak-kanak itu segera bangun dan tersenyum girang.

“Terima kasih banyak ayah,” katanya begitu gembira. Kemudian dia tercari-cari sesuatu di bawah bantalnya dan mengeluarkan sekeping not sepuluh ringgit yang sudah renyuk.

Bila ternampak duit itu si ayah kembali berang.

“Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu? Dari mana kamu dapat duit di bawah bantal tu?” Jerkah si ayah.

Si anak tunduk tidak berani merenung wajah ayahnya.

“Duit ini Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah beri setiap hari. Amin minta lagi 10 ringgit sebab duit yang Amin ada sekarang tak cukup,” jawab si anak perlahan.

“Tak cukup untuk beli apa?” soal balik si ayah.

“Ayah, sekarang Amin sudah ada 20 ringgit. Ayah ambil duit ni. Amin nak beli sejam dari masa ayah. Amin nak makan malam bersama ayah,” jawab si anak tanpa berani memandang wajah ayahnya. Baru si ayah benar-benar faham maksud anaknya itu.

Selepas mendengar penjelasan anaknya, si Ayah terus mendakap anaknya dengan penuh kasih-sayang dan bersalah kerana membiarkan anaknya diabaikan.

SEDIKIT MORAL DARI CERITA INI
 


Memanglah sekarang ini duit adalah sumber yang sangat pentinguntuk hidup didunia ini. Tambah-tambah sekarang ni minyak naik, ayam naik adohai!!!! TETAPI ingat sejauh mana pun kita mengejar sesuatu di dunia ini, perhatilah sesiapa di sekeliling kita. Selamilah hati mereka, cari persoalan dalam diri mereka agar mereka berasa senang dengan ketiadaan. Berdasarkan cerita di atas, kita boleh lihat walaupun duit adalh segala-galanya, tetapi sedarlah bahawa, kasih sayang merupakan senjata utama kita di dunia ini. Tanpa kasih dan sayang kita tidak akan wujud di dunia ini, tanpa kasih dan sayang kita tidak akan hidup senang di dunia ini, tanpa kasih dan sayang siapalah kita di dunia ini dan tanpa kasih dan sayang ALLAH kepada manusia kita tidak akan mampu untuk hidup mahupun bergerak didunia ini.
SEKIAN TERIMA KASIH

CREDIT TO: lombong it
AKu HaNya MAnusIA BiaSA YAnG teRCAri-Cari keHiduPAn Yang DAmaI Di MUkA BUmI ciPTaan ALLAH yanG mAHa BEsaR
hoKIaiS

0 comments:

Post a Comment